Skala Limanı (panoramik görünüş)
Biz de adaya cruise ile ulaştık ve turumuzda yer alan 5 adadan ilki Patmos'tu.
Yanaşma imkanı olmadığı için cruise'lar Skala Limanı'na giremiyor
Patmos Adası 1912 de Osmanlı İmparatorluğu'ndan İtalya'ya geçti. II. Dünya Savaşı'ndan sonra İtalya adayı Yunanistan'a bıraktı. 2006 yazında birazdan anlatacağım ünlü teolojik Aziz Yuhanna manastırının da bulunduğu adanın tarihi merkezi UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.
UNESCO Dünya Mirası: Aziz Yuhanna Manastırı
Skala adanın merkezi olarak biliniyor ve küçük cafe, restoran, pansiyon ve hediyelik eşya dükkanları yer almakta, ada küçük olduğu için, kısa sürede merkezi gezmiş oluyorsunuz. Deniz yolu ile ulaştığınızda ilk adım attığınız yer Skala. Bu adada görülecek ve gezilecek çok fazla bir şey yok, belki eski zamanlardan kalan binalar ve geleneksel Yunan mimarisi tarzında inşa edilen yapılar ilgi çekici olabilir.
Patmos sokaklarından bir kare
Patmos'un çok eski dönemlere ait tarihi gölgede kalmış ve bölge araştırma konusu olmamış. Miseniklerin varlığını gösteren kanıtların yanı sıra Klasik döneme ait surlar, Skala yakınlarında bir şehrin var olduğuna işaret ediyor. 6. yy dan sonra ada neredeyse tamamen terk edilmiş ve 11. yy da Aziz Yuhanna Manastırı sayesinde yeniden bir tarih kazanmış.
Patmos adasından, Yeni Ahit'in Vahiy bölümünde bahsedilmekte. Buna göre İncil yazarlarından, İsa'nın 12 havarisinden biri, Aziz Yuhanna bu adada sürgünde iken İsa kendisine görünmüş. Bu nedenle ada, Hıristiyanlar için bir hac merkezi, Ege'nin Kudüs'ü olarakta anılıyor, Aziz Yuhanna'ya adanmış manastır ve kiliseler var. Aziz Yuhanna'nın İsa'yı gördüğü iddia edilen mağara ziyaretçilere açık.
MS 95 yılında İmparator Domitian zamanındaki Hıristiyan mahkemesinde yargılanıp Patmos'a sürülen Aziz Yuhanna uzun yıllar bu adada yaşamış. 'Trompete benzer müthiş bir ses duydum...', dediği ve kendisini kitap yazmaya teşvik eden yer burası. Bu kitap 7 kiliseye gönderilmiş ve Patmos'un mağaralarında yazdığı yazılarıda günümüzde Apokalips Manastarında saklanıyormuş.
Aziz Yuhanna Manastırı ve Kıyamet mağarası görülmesi gerekenler arasında. Dayanıklı istihkam duvarları içerisinde yer alan ve 900 yıl önce inşa edilen bu manastır Chora köyünde bulunuyor ve bu köye giden yokuşu bizim yaptığımız gibi taksi ile tırmanmanızı tavsiye ediyorum.
Aziz Yuhanna Manastırı
Manastırda, avlu, keşişlerin yemek salonu, eski fırın ve fresklerin bulunduğu ana kilise binası görülmeli. Dini hazineler, elyazmaları, kitaplar, mozaikler, ikonlar, mücevherler olan küçük müzede görülmeye değer.
Bu manastırın bulunduğu tepeden Skala'ya doğru indiğimizde Kıyamet Mağarası ve üzerindeki Kıyamet Manastırına geçiyoruz. Kıyamet Mağarası'nın merdivenlerinden inerken, duvarda, Vahiyler Kitabı'nın yazarı tarafından yazı masası niyetine kullanılan yastık ve kaya çıkıntısını işaret eden nişleri ve Kutsal Üçlü'yü tarif eden Tanrı'nın sesi tarafından Kaya'da açıldığı idda edilen çatlak görülüyor.
Kıyamet Manastırı
Adada 3 adet yanyana yer alan değirmen bulunuyor. Fotoğraf meraklıları için güzel kareler yakalanabilir.
Patmos Değirmenleri
Kalan vaktinizi Skala'da alışveriş yaparak ya da sahilde yürüyüş yaparak geçirebilirsiniz.
Ziyaret Tarihi: Ağustos 2012
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder